
Een magazine ontwerpen: deze 3 tips bepalen je layout
Bij het ontwerpen van een magazine volg je als grafisch vormgever wellicht een bepaald stramien. Handig? Zonder enige twijfel. Maar misschien zijn er zaken waar je nog niet aan hebt gedacht. Ontdek alle tips in deze blog.
1. Bindwijze
Loopt er een grafisch element van de ene pagina over naar de andere? Of plaats je één foto op twee pagina’s naast elkaar? Dan oogt dit bij een geniet magazine heel anders dan bij een magazine dat gelijmd is.
Kies je voor een bindwijze met nietjes, dan worden de vellen papier met nietjes van staaldraad via de rugvouw verbonden met elkaar. De nietjes worden op twee plaatsen door het papier geprikt en worden aan de binnenzijde van het papier omgebogen. Kies je voor nietjes, dan vouw je het magazine gemakkelijk open en is het drukwerk tot in de plooi van het papier zichtbaar. Het aantal pagina’s van geniet drukwerk moet steeds deelbaar zijn door vier. Uitzonderingen zijn hier niet snel in mogelijk, tenzij je met een uitklapbare pagina werkt.
Dit in tegenstelling tot een magazine waarbij de pagina’s aan elkaar worden gelijmd. Om ervoor te zorgen dat de lijm goed wordt opgenomen, wordt de rug van het magazine afgefreesd, opgeruwd en het overige papierstof verwijderd. Hierna wordt de omslag op de nog niet volledige gedroogde lijm geperst. PUR-lijm en hotmelt zijn technieken die hiervoor worden gebruikt. PUR-lijm is duurder en gaat lang mee, perfect voor kwalitatief drukwerk. Hotmelt daarentegen is voordeliger en wordt vooral gebruikt bij magazines die voor kortere tijd moeten meegaan.
Ga je aan de slag met het ontwerpen en indelen van je magazine? Denk dan eerst na over wat je wilt brengen op welke manier. Dit bepaalt niet alleen op welke manier je vormgeeft, maar ook voor welke bindwijze je achteraf kiest.
2. Type papier
De look and feel van een magazine wordt mee bepaald door de keuze van het papier. Verstuur je het magazine? Dan kies je best voor geen al te dik papier. De grammage (het gewicht van het papier) bepaalt de verzendkosten van je magazine. Hoe hoger de grammage, hoe duurder de verzendkosten zijn.
Maar er zijn ook papiersoorten die een hogere opdikking hebben, met een grammage die gelijk is aan goedkoop en dun papier. Hoe hoger de opdikking, hoe meer de samendrukbaarheid van het papier toeneemt. De opdikking wordt ook bepaald door de vezelsamenstelling. Ook hier geldt hetzelfde principe: hoe meer vezels, hoe hoger de opdikking. Dit zorgt er ook voor dat het papier ruwer aanvoelt, terwijl de grammage hier geen invloed op heeft. Zo heb je wel het gevoel dat je een kwalitatiever magazine in handen hebt terwijl de portkosten hetzelfde blijven zoals bij een goedkope papiersoort.
100 gram papier met opdikking is bijvoorbeeld duurder dan gewoon papier van 100 gram zonder opdikking. Maar niet even duur als papier met 120 gram zonder opdikking. Kies je voor het laatste? Dan zit je ook meteen in een hogere prijscategorie en gaan ook de verzendkosten weer omhoog.
3. Zwart is niet quadri
Een eenvoudige fout die nog vaak wordt gemaakt: zet je zwarte tekst in ‘enkel zwart’ in plaats van quadri kleuren. Wordt zwarte tekst toch in quadri gezet? Dan heeft dit een negatieve invloed op het drukresultaat en is het moeilijker om in register te drukken.
Laat je verbeelding de vrije loop
Een killer idee bedenken? Inspiratie vinden voor jouw nieuw magazine? Neem een kijkje tussen onze realisaties en wie weet krijg je dat aha-gevoel!
Wil je jouw magazine omtoveren tot drukwerk van de bovenste plank? Neem contact met ons op! Onze grafische mooimakers en projectmanagers laten je graag tot de verbeelding spreken.
andere bekeken ook deze blogs
alle blogs-
meer lezen
Burocadé in de kijker: Geert Venken, onze print expert
Print zit in het DNA van Geert Venken. Al sinds zijn eerste stappen in de grafische sector is hij onlosmakelijk verbonden met drukwerk. Van productie en coördinatie tot advies op maat.
-
meer lezen
Vacature: product designer gezocht.
Ben jij zo’n type dat bij het zien van een blanco blad meteen ideeën begint te krabbelen? Staat jouw hoofd nooit stil als het gaat om creatieve designs? Goed nieuws: bij Burocad hebben we een plekje voor jou, en dat schreeuwt om een creatieve geest zoals de jouwe!
-
meer lezen
Klantentestimonial van Impuls communicatie: Printwerk versterkt onze campagnes
Bij Impuls communicatiebureau in Genk is printwerk geen bijzaak, maar een essentieel onderdeel van sterke communicatiecampagnes. Als vaste printpartner helpt Burocad hen al sinds 2010 om ideeën tot leven te brengen met kwaliteit, snelheid en flexibiliteit.